donderdag 10 mei 2012


Repetitie 1 en 2: Fysiek groepswerk en observeren

De eerste en tweede repetitie besteden we vooral aan fysiek groepswerk. In de ochtend beginnen we met een warming up, improviseren we samen op muziek en werken we steeds met het gegeven: leider/volger.. Bijvoorbeeld: in een koppel is A de leider, B volgt. A laat B op allerlei manieren achter z’n hand aanlopen. Het koppel probeert hierbij gebruik te maken van de hele ruimte, het hele lijf ontspannen, in te zetten (ook de leider) en steeds af te wisselen in tempo, ritme en richting. Deze schijnbaar simpele opdracht, die ik ooit leerde van Katharina Bataksaki (grondlegger van Body Weather Laboratory) heeft juist door de eenvoud binnen strakke kaders zoveel nut; het onderzoekt het lijf en z’n bewegingen, het zorgt voor absolute focus, samenspel en vertrouwen. We doen ook nog een aantal andere oefeningen van haar: onderdeel van de zogenaamde ‘Body Manipulations’. Hierbij ligt iemand of de grond en probeert bewust te ontspannen en met de aandacht in het lichaam aanwezig te zijn. Anderen bewegen een voor een verschillende lichaamsdelen en proberen hierbij het lijf te laten ontspannen. Hoe raak je de ander aan zodat die ontspant? Hoe zet je je eigen lijf hierbij in? Hoe voel je of iemand echt loslaat?

In de middagen werken we vanuit observaties. Ik stuur de groep (die bestaat uit 6 spelers) in kleine groepjes de stad in.  Ze krijgen de opdracht om naar een heel druk en heel rustig punt te gaan en mensen te observeren. Hoe kijk je, adem je, loop je in een drukke omgeving? Waar span je je spieren aan? Hoe dichtbij laat je andere mensen toe? En hoe is dit in een rustige omgeving, als je ontspannen bent? Er komen een aantal rake en bruikbare observaties uit, die we later zullen gebruiken.

Ik geef de spelers ook de opdracht om dingen op te schrijven.  Ze krijgen bijvoorbeeld de opdracht om vanuit een voorwerp een korte monoloog te schrijven. Het voorwerp mogen ze niet benoemen, alleen omschrijven. Het voorwerp zit klem. Zo ontstaan scherpe, zintuiglijke observaties met de abstractie waar ik naar op zoek ben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten